Francuski pasztet warzywny na polskie święta :)

Znalezione obrazy dla zapytania pasztet wege
Po 25 dag: selera, marchewki, groszku zielonego (mrożonego) lub z puszki osączonego
2 jajka
1 białko
4 łyżki śmietany
1 łyżka masła
bułka tarta
zmielone ziele angielskie, gałka muszkatołowa, pieprz, sól – do smaku
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
W 3 rondelkach gotujemy wrzucając do wrzącej, osolonej wody – 3 obrane warzywa – do pół miękkości,
Groszek jeżeli z puszki odcedzamy i od razu miksujemy z 1 jajem, 4 łyżkami śmietany, sól i pieprz.
Marchew miksujemy z 1 jajem, ze szczyptą ziela angielskiego, sól, pieprz.
Seler miksujemy i mieszamy delikatnie z ubitym na sztywno białkiem, dodajemy szczyptę lub dwie zmielonej gałki muszkatołowej, sól, pieprz
Formę pasztetową (keksową) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą i układamy 3 warstwy warzyw w kolejności : groszek, seler, marchewka.
Formę przykryć folią aluminiową wstawić do blachy z gorącą wodą i przenieść do gorącego piekarnika temp. ok 170 st.
Piec około 1 godziny.
Po wystygnięciu trzymać w lodówce.
Smacznego 🙂
Aha można podawać z sosem majonezowym z kaparami 🙂
pół szklanki majonezu  (najlepiej kieleckiego)
1 łyżeczka kaparów – drobno pokroić
2 korniszony – też drobno pokroić
całość wymieszać.

Dodaj komentarz