Pasztet Babci Zosi

 

Z poniższych proporcji wychodzi 5 foremek aluminiowych (w nich piekę ) o dł. 24-25 cm, to te mniejsze.
więc jeżeli potrzebujesz mniej, to zastosuj proporcje odpowiednio mniejsze.
 
50 dag cielęciny “gorszej” 
50 dag łopatki wieprzowej
50 dag wołowiny
50 dag podgardla wieprzowego –  z tym składnikiem najtrudniej 🙁 mozna zastapic boczkiem
75 dag wątróbki wieprzowej
teraz coś wege;)
3 duże marchewki 
2 pietruszki korzeń
1 średni seler
2 cebule 
8-10 grzybów suszonych ( namoczyć – wcześniej)
1 duża bułka pszenna do namoczenia w wywarze
 
Mięso pokroić na kawałki. 
Na dno garnka układamy podgardle, potem resztę – ale bez wątróbki!
Dodać warzywa,  grzyby, ziele angielskie – kilka , i liście laurowe 2-3. 
przykryciem do miękkości, posolić. 
Na koniec dodać wątróbkę i gotować jeszcze 15 min, 
Mięso z grzybami i bułką bez warzyw przepuścić przez maszynkę 2 razy przez drobne sitko.
Do tak uzyskanej masy dodać:
 
2 łyżki masła 
1 gałka muszkatołowa cała – starta
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki imbiru
3 całe jaja
sól – do smaku.
Całość wymieszać na jednolitą masę – jak przypraw za mało to wg uznania doprawić jeszcze
i ładować do foremek.
Foremki od wewnątrz wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
piec w piekarniku 170 st – 45 min do godziny – sprawdzać.
Foremki najlepiej ułożyć na blasze piekarnikowej i nalać do niej trochę wody – aby pasztet nie wysychał w czasie pieczenia. 
 
No to smacznego ! 

Dodaj komentarz