Pasztet z pestek dyni pani Marioli – Zadnie Łuki

Znalezione obrazy dla zapytania pasztet wegeSkładniki

– 2 op. po 200g. mielonych pestek dyni
– 1 szkl. ugotowanej kaszki kukurydzianej tzw. polenty
– 4 cebule, 3 ząbki czosnku
– 4 szkl. bulionu wegetariańskiego
– 1/2 szkl. skrobi ziemniaczanej
– 6 łyżek dobrego oleju
– sól, pieprz , 1 łyżkę sosu sojowego
– 100 g. śliwek suszonych bez pestek lub żurawiny

Wykonanie

Czosnek i cebule kroimy , podsmażamy na oleju. Do blendera wlewamy bulion i wsypujemy op. mielonych pestek dyni oraz dodajemy podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Całość chwilkę blendujemy. Masę przelewamy do miski dodajemy ugotowaną kaszkę kukurydzianą , skrobię oraz sól , pieprz i sos sojowy, odstawiamy na 15-20 minut. Blaszkę do pieczenia o wym. 25x12x8 cm. wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy połowę masy, na niej układamy śliwki, które przykrywamy drugą częścią masy. Nasz zdrowy pasztecik pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 60 minut. Upieczony pasztet odstawiamy do ostygnięcia. Najlepiej kroić go następnego dnia. Wyśmienicie smakuje podany na kromce żytniego chleba z kleksem domowego ketchupu.

Dodaj komentarz