batony owsiane (surowe) lub jaglane

Składniki:
3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej – 150g,
szklanka mleka migdałowego/ryżowego/z orzechów laskowych – 200g,
3/4 szklanki mieszanki różnych orzechów (laskowe, nerkowca, włoskie, migdały blanszowane),
1/2 szklanki słonecznika łuskanego – 70g,
1/2 szklanki wiórków kokosowych – 30g,
1/2 szklanki otrąb owsianych – 30g,
1/4 szklanki sezamu białego lub czarnego – 30g,
2 łyżki chia – 25g,
2 czubate łyżki suszonej żurawiny i moreli- 50g,
1 dojrzały banan – 120g,
ciemna czekolada 85% – 100g,Lindt
3-5 łyżek wody,
3 łyżki miodu – 50g,
1 łyżka przyprawy korzennej .
Przygotowanie:
kaszę jaglaną wsyp na sito, przepłucz pod zimną wodą, a następnie wrzątkiem,
zagotuj w garnku mleko, wsyp przepłukaną kaszę i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10-15 minut,
ugotowaną kaszę jaglaną przełóż do miski, dodaj rozgniecionego widelcem banana, roztopioną w małym rondlu czekoladę z odrobiną wody oraz wszystkie pozostałe składniki,
zagnieć ręką wszystkie składniki,
masa powinna być dość zwarta i klejąca,
żaroodporną formę obłóż papierem do pieczenia,
na papier wyłóż masę dociskając łyżką,
piecz w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni C przez około 20 minut,
po czasie pieczenia wyjmij z piekarnika formę z masą i pozostaw do ostygnięcia na około 20-30 minut,
jeszcze ciepłą masę pokrój na kwadratowe lub prostokątne batony i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Z płatkami owsianymi robię nie gotując ich ,zalewam sokiem z wyciśniętej pomarańczy i zamiast czekolady dodaje kakao 0,5 szklanki
uzyskuje wtedy deser surowy ostatnio modny:)

Smacznego!